Съвети при избора на пердета Как да изберем перде
Съвети при избора на пердета

Как да изберем перде - Съвети при избора на пердета

Пердетата са изключително важен детайл от цялостното излъчване на стаята. Може да изберете перде в цвят, контрастиращ със стените или пък такива, които да бъдат нежен фон на основния цвят на стаята.

Не купувайте едни и същи пердета за всяка стая. Съобразете се с това и декорирайте стая по стая. Факт е, че едни пердета биха отивали на всекидневната и съвсем други на спалнята.

Какво перде да изберем за спалнята

Полупрозрачните пердета са много популярни. Ако желаете дискретност обаче, те са напълно неподходящи. Този тип пердета не бива да се слагат в спалня, но ако решите все пак да ги сложите там, задължително трябва да имате и една по-плътна завеса зад тях. Плътни пердета можете да ползвате и в случаите, когато обичате да си поспивате до по-късно. Цветът на пердетата за спалня може да бъде малко по-тъмен и мек, не бива да дразни окото. Удачните пердета за спалня са тези, които наричаме - "тежко" перде.

Пердета за дневна и кухня

Дневната стая и кухнята обаче нямат нужда от по-специална дискретност и затова може да заложите на полупрозрачните пердета. Това са стаи, в които е хубаво да има повече светлина, за да изглеждат по уютни и приветливи. Освен това, такива пердета носят усещане за лекота и свобода, което е допълнителен плюс за всекидневните стаи. Тези пердета наричаме още - "ефирни".

Пердетата трябва да бъдат свързани с цялостния дизайн на стаята. Това означава да бъдат в сходни нюанси с дамаските на мебелите и килимите, а в спалнята да са в един цвят с покривката на леглото.

Материите на пердетата трябва да отразяват материалите в стаята, а плътността им отразява цялостното усещане на декорацията в стаята.

Тежките пердета са за спалнята, а ефирните за останалите стаи. В кухнята може да поставите практични, но весели пердета, които ще придават допълнително настроение.

Размерите на пердетата се определят по следния начин: минималният размер, който е необходим е един път и половина ширината на прозореца, а максималният (за по-тежки драперии) е не повече от три пъти.

Дължината на пердетата се определя, след като вече е окачен корниза. Те не бива да се влачат до земята. Най-добрият метод за определяне на дължината е като измерите разстоянието от кукичката за захващане на корниза до долния ръб, докъдето ще стига пердето.

Другото, с което трябва да се съобразите - са шарките. Големите шарки не са подходящи за малки стаи и обратното - малки шарки не изглеждат добре в големи стаи.