Съвети при избора на корнизи Избор на подходящ корниз
Съвети при избора на корнизи

Избор на подходящ корниз - Съвети при избора на корнизи

Правилният корниз е този, който отговаря на избрания от Вас начин за окачване и движение на пердето, съобразено с вида на помещението / стаята!

Ако възнамерявате да си подновите стари или да си купите нови пердета, много е важно предварително да си отговорите на няколко въпроса:

Как ще закрепя пердетата към корниза - по обичайния начин ли, чрез кукичка ли, с колани, с връзки, с вградени капси ... Един или два вида пердета ще са необходими, тънки и плътни, или само тънки пердета, или само плътни пердета, необходим ли е механизъм на корниза за движение на пердето или пердето ще се движи механично, т.е. с ръка ... Каква форма имат прозорците и каква е възможността за монтаж на корниз?

Запомнете!

Стандартни прозорци няма. Ако искате Вашите пердета и корнизи да са изработени точно по размери на вашите прозорци прочетете по надолу.

Видове корнизи

  • релсов PVC корниз
  • релсов корниз от алуминий
  • гъвкав профил за овали
  • тръбен с халки или с улей
  • струна корниз

Релсов корниз
Съществуват PVC релси с един, два и три канала. Този вид корнизи са най-масовите и не са скъпи. Предлагат се много аксесоари и варианти за монтаж. Три канални се използват по- рядко, когато е предвидено към тънкото и плътно перде да има и драперия. Размерът за релсовия корниз се взима обикновено от стена до стена. Възможно е да обхваща и само прозореца (от двете страни по 20 см.) като за целта препоръчваме да се използват завършващи ъгли. Максималният размер е 3.50 м. При необходимост се снажда, чрез допълнителен елемент. Има и свързващи ъгли.
Релсовите корнизи можете да монтирате направо за тавана или за стената чрез Г-образни метални трегери.
Ако не е предвидена ниша на тавана, където да се монтира релсата, така че да е невидима - предлагаме декоративен профил - бленда в различни цветове.

Алуминиеви корнизи
Алуминиеви корнизи може да поръчате за прави или овални стени, за сводести или еркерни прозорци. Тези корнизи могат да бъдат с механизъм за движение на пердето. Алуминиевите релси са здрави, много по-трайни и осигуряват гладко движение. Размерът си вземете по начина за релсов корниз, но за по-сложни форми или овали се налага да се вземе от специалист.
Алуминиевите корнизи могат да се монтират направо за тавана или за стената чрез Г-образни трегери. Този тип корниз е по-изящен и не е нужно да се крие чрез допълнителна бленда. Възможно е да се допълни с мантована за монтаж на драперия.

Тръбен корниз
Тръбен корниз за едно или две пердета е добре да се използва, ако искате да впечатлите с детайла и да довършите замисъла на пердето, ако сте избрали пердето да бъде с вградени капси, връзки или с колани - това е вашият корниз. Пердето може да се окачва посредством халка и кукичка или само с кукичка при улеи в тръбата (профила). Тръбният корниз обикновено обхваща само прозореца (от двете страни), но може да обединява врата и прозорец или два прозореца. Тръбните корнизи може да монтирате направо за стената и по-рядко за таван, и то при условие, че корниза не е двоен. Тогава се използват два единични един пред друг.

Този тип корнизи са много изящни и не е нужно да се крият чрез драперия. Възможно е само да се увие лента като шал, допълваща идеята на самото перде.

Струна корниз
Струна корниз за едно или две леки пердета. Ако искате да впечатлите с елегантност и да декорирате само с ефирни материи - това е Вашият корниз. Трегерите са за монтаж на една стена или за две срещуположни стени. Струна корниз обикновено може да обхваща само прозореца, но може и достига от стена до стена. Подходящ е за всякакви прозорци.
Струна корниз може да монтирате направо за стената и по- рядко за таван, при условие, че корниза не е двоен. Тогава се използват два единични един пред друг. Този корниз е невидим и не е нужно да се крие.

Още съвети за корнизите
Вие трябва да съобразите също мястото на монтажа според издадени напред радиатори или вдлъбнати прозорци. Тогава релсите се монтират по-напред, а за тръбните се ползва по-дълъг трегер или удължител към трегера. При необходимост корнизите се скъсяват лесно с ножовка.

Почистване на корнизите извършвайте само с влажна кърпа без препарати с абразивни частици или киселинни препарати. Специално за корнизите от месинг, полиране се препоръчва, чрез специална паста за месинг поне 2 пъти в годината.

При вече монтиран или поне избран корниз, то Вие спокойно можете да поръчате за вашите пердета. Важно е да отбележите височината на готовото перде от/до и размера на корниза.