Пердетата - част от аранжировката на дома Декорация с фантазия
Пердетата - част от аранжировката на дома

Декорация с фантазия - Пердетата - част от аранжировката на дома

Част от основната декорация на дома са пердетата, които играят важна роля за цялостния завършек на интериора. Те са от голямо значение и затова трябва задължително да отговарят на стила и цвета на обзавеждането.

Днес на пазара има голямо разнообразие от материи и десени, но трябва да изберете най-подходящите за Вашият случай. Не слагайте едни и същи пердета във всички помещения. Така придавате визия на едно общо пространство и след време ще имате чувство, че стоите постоянно в една и съща стая, а това ще започне да Ви подтиска. Задължително всяко помещение трябва да има свои собствени пердета, дори домът Ви изцяло да е подреден в един стил. Декорирайте прозорците стая по стая. Един от най-популярните начини, е да се поставят полупрозрачни пердета, но не винаги това е най удачното. В спалнята и детската стая задължително се налага да има и по-плътни /тежки/ завеси, които да изолират от шум и светлина. Много е важно пердетата да си подхождат със стила на стаята като цяло. Това не значи, че нюансите и цветовете на пердетата трябва да бъдат еднакви с дамаските на мебелите и килимите, но не бива да има огромна разлика в двете декорации. С помощта на пердетата може да добавите дълбочина на една стая, или пък да я направите закачлива и непринудена.

Материите също са от значение. Изберете такива че да са устойчиви на избеляване, особено за стая, в която слънчевата светлина е по-силна. Това се налага в стаите с южно изложение. Въпреки, че коприната е луксозна и елегантна, оставете я за възглавниците или други вътрешни аксесоари, които нямат пряк достъп до слънчева светлина. Копринените тъкани избеляват много бързо. Завесите, които достигат до пода, зрително намаляват площта му, а по-късите го увеличават, и се предпочитат за малките стаи.