Малки идеи за промяна на декора Цветните сънища на прозорците
Малки идеи за промяна на декора

Цветните сънища на прозорците - Малки идеи за промяна на декора

Дали прозорците сънуват? А ако наистина го правят, какви ли са техните сънища? Както и да разсъждаваме в тази посока, колкото и фантастична да е, със сигурност ще стигнем до извода, че сънищата на прозорците са много, много цветни!
Актуалните модни тенденции за цветове, десени и модели са еталон за подражание не само при колекциите от дрехи, но и при интериорната концепция на жилището. Затова, ако желаете да промените нещичко у дома, да придадете нов изглед на пространството и то в крак с модните течения, значи е време да смените пердетата!

Искате повече настроение в атмосферата на дома си? Тогава заложете на весели и ярки цветове като жълто, червено или романтичното морско синьо. Такива пъстри варианти са особено подходящи за помещения, решени в пастелни тонове.

Флоралните мотиви в десените за завеси и пердета никога не са напускали интериорната сцена. Червени, розови, жълти, бели цветя галят и радват окото. Дори такива “цъфтящи” текстилни градинки могат успешно да се комбинират с едноцветни щори на прозорците или с едноцветни плътни завеси.

С правилно избран десен на пердетата спалнята, например, може да се превърне в декор от вълшебните приказки на Шехерезада. С богати и плътни цветове, с ориенталски орнаменти, златисти или сребристи мотиви, пердетата пресъздават почти достоверно атмосферата на приказните 1001 нощи.

Сходен ефект ще се получи и дори само да се преметне небрежно парче воал или органза в подходящ цвят върху корниза на настоящите пердета.

Тон в тон – едноцветни плътни завеси, комбинирани с ефирни пердета в сходни нюанси ще изпълнят помещението с щедра доза елегантност.
Комбинирането на два вида пердета или на пердета с щори в хоризонтални и вертикални линии също е интересен вариант, стига да са в сходна цветова гама.

Много успешен заместител на традиционните пердета са римските шори или типа “японска стена”, но за повече ефект можете да ги поръчате от различни цветове и десени дори за едно помещение.

Добра, а и доста икономична идея е да се използва настоящи плътни завеси, а леките пердета да се сменят според сезона – така помещението ще получава своя различен изглед поне 2 пъти в годината.
Ако не можете да решите каква да бъде цветовата промяна в декора на прозорците, огледайте жилището си и вземете като основа цвета на стените, на тапицерията на мебелите и на подовата настилка – те ще бъдат добър ориентир в цветовата палитра.

За постигане на пълна хармония, опитайте да повторите основните тонове в обзавеждането, но ако обичате драматичните ефекти, заложете на силните контрасти.

Много важен фактор при избора е също и размерът на помещението, което искате да промените - ако е малко, задължително пердетата и завесите трябва да са в неутрални пастелни нюанси, защото в противен ще загубите визуално от пространството.
И последно подсказване – ако случайно ви остане плат от завесите, можете да облечете в нова премяна и декоративните възглавнички на столовете, дивана или спалнята.